Om produkterna

Tillverkning

Produkterna tillverkas för hand från plockning av växterna till färdig produkt. Bara i de tyngsta och mest tidskrävande arbetsmomenten tas maskiner till hjälp, t.ex. då body scrub ska blandas ihop och vid finfördelning av växter.

Grunden för de allra flesta produkterna utgörs av ett oljemacerat, en uråldrig metod för att dra ut och ta vara på örters fettlösliga, verksamma ämnen. För att undvika risken för mögel och andra skadliga mikrober används endast torra, oskadade växter. Växterna packas i glaskärl i sådan mängd att maceratet blir en tjock gröt då oljan hälls över. Växterna får dra i oljan i 3-4- veckor varefter den silas. Ju större mängd växter, desto verksammare produkt. Med ringblomssalvan blir det här speciellt tydligt: det är färgämnena i ringblomman som är de effektivaste hudvårdande elementen – för liten mängd ringblommor ger blekare salva och sämre effekt.

Etiketterna är Vildörtabodens egen design och utformning. I bildmaterialet varvas bilder ur gamla växtfloror med nytagna fotografier. Etiketterna skrivs ut på Karisföretaget Fotosto.

Örter

De örter som Vildörtaboden använder finns dokumenterade i naturvetenskaplig forskning. Produkternas tillverkning och innehåll regleras av EU:s kosmetiklagstiftning och granskas av en provisor specialiserad på kosmetiksäkerhet.

Utöver vildörter används konstaterat säkra, ekologiskt odlade växter såsom ringblomma, kamomill, mynta och citronmeliss – alla mångsidiga växter fulla med verksamma ämnen.

mehiläisvaha

Bivax

Bivax är en ypperlig naturprodukt som vårdar, mjukgör och skyddar huden utan att täppa till porerna. Bivaxsalva används till hud som kräver extra omvårdnad och skydd.

Tack vare dess goda hudvårdande egenskaper används bivax som enda konsistensförtjockande medel i Vildörtabodens produkter. Vaxet är inhemskt och ekologiskt.

Hamppusalva kehäkukkasalva

Vatten

Varudeklarationen för de flesta hudvårdsprodukter som finns på marknaden börjar med vatten (och alkohol) vilket betyder att största delen av produktens pris utgörs av vatten. Eftersom Vildörtabodens produkter är vattenfria innehåller produkterna de verksamma och vårdande ämnena i koncentrerad form, och är med andra ord dryga.

Huden behöver fukt men det går bra att tillsätta vattnet själv genom att t.ex. i handflatan (inte i burken) blanda några droppar vatten i produkten före användning, eller använda den på fuktad hud.

Bara en droppe vatten i en hudvårdsprodukt utgör en grogrund för skadliga mikrober och förutsätter användning av konserveringsmedel. Utöver oljornas naturliga konserveringsmedel E-vitaminet finns det alltså inga konserveringsmedel i Vildörtabodens produkter.

ringblomsolja

Oljor

Huvudsakligen används ekologiska, kallpressade växtoljor, men ekocertifikat är inte ett måste: Står valet mellan en möjligast närproducerad ”vanlig” olja och en ekologisk som är producerad på andra sidan jordklotet väljs den förra. T.ex. den inhemska hampoljan i några av Vildörtabodens produkter är kallpressad och växten odlad utan bekämpningsmedel men har inte gått igenom den byråkrati som en ekocertifiering skulle kräva.

Den solrosfröolja som används som bas i flera av Vildörtabodens produkter är milt doftande, kallpressad och ekologisk. Den inhemska, kallpressade rypsoljan skulle ha fina hudvårdande egenskaper men är på grund av sin starka doft inget alternativ. Jojoba-, argan-, kokos- och andra exotiska oljor används inte, även om de säkert är bra. Undantaget är kokosfettet i Vildörtabodens rypstvålar som ger tvålen rätt konsistens. Tvålarna hör inte till standardsortimentet utan produceras säsongsbetonat i mindre skala.

Växtoljor innehåller naturligt E-vitamin som skyddar oljan mot härskning. Vetegroddsolja innehåller speciellt mycket E-vitamin och används därför som ett naturligt konserveringsmedel i flera av Vildörtabodens produkter. Den höga halten av E-vitamin gör vetegroddsoljan till de oljor som anses mest vårdande och närande för hyn.

Oljor som vanligtvis utvinns från råolja såsom mineraloljor, paraffin och vaselin används inte. De är knappast skadliga och används tack vare sin förmånlighet i många hudkrämer, också de bassalvor som säljs på apoteket, men saknar de vitaminer, antioxidanter och andra vårdande egenskaper som de organiska oljorna har.

Dofter

Många användare av hudvårdsprodukter anser att en behaglig doft är en viktig del av helhetsupplevelsen. Andra anser att dofter inte hör hemma i naturnära kosmetik och en del är allergiska mot dofter. Vildörtabodens produkter har en mild eller ingen tillsatt doft.

I några av Vildörtabodens produkter finns tillsatt doft i form av mild doftolja. Det finns flera orsaker till att de doftoljor som används är syntetiska. För det första är inte en s.k. naturlig produkt automatiskt tryggare för användaren. Jämfört med eteriska oljor är det lättare att spåra eventuella allergener i syntetiskt framställda dofter som går att standardisera, medan detta visavi växtråvaror är svårt på grund av variation i växtförhållanden, klimat o.s.v. En annan orsak är att framställningen av eterisk olja förutsätter kopiösa mängder av växter vilket i sin tur kräver stora naturresurser. Även om många producenter av eterisk olja är seriösa kan produktionsförhållandena utanför EU-området, där de flesta växter för eteriska oljor odlas, vara svåra att överblicka. Eteriska oljor är inte heller alltid ”naturliga”, eftersom komponenter i dem många gånger framställs på syntetisk väg.

Eterisk olja används i två av Vildörtabodens produkter: myntaolja i fotkrämen men fem örter och eterisk citronolja i den reparerande handkrämen. De är bägge ekologiska från ekocertifierade gårdar.

Av de doftoljor som Vildörtaboden använder kan fås en detaljerad lista över doftens enskilda komponenter samt forskningsresultat om dem.

Om prissättningen

Hudvårdsprodukterna